Přejít na hlavní navigaci | Přejít na obsah stránky


BLOG: Moje oči, moje brýle



Světelné spektrum

Milí čtenáři,

Jmenuji se Jitka a nosím brýle. Není to tak dlouho, co jsem žádné brýle nepotřebovala, ale snad nebude trvat dlouho ani to, než si na ně zvyknu.

Zatím se cítím jako „nováček“ ve světě obrub a čoček. Mám na nose své úplně první brýle a snažím se nemyslet na to, že je mám, stejně jako se snažím na ně nezapomínat tehdy, kdy si je mám sundat (např. před spaním by se to celkem hodilo). Možná to zní banálně, ale pro někoho, kdo brýle nikdy nepotřeboval, je najednou předmětem osazený nos nezvyklostí, která s sebou přináší nové situace.

Nandávám tedy brýle každé ráno. Sundávám tedy brýle každý večer. Sundávám brýle několikrát denně, abych je očistila, a nandávam je, abych zase viděla. Dělám to pořád dokola a mám z toho, světe div se, dobrý pocit. Mám totiž módní doplněk, který mě doplňuje celý den. Dává mi šmrnc a prý v brýlích působím sympaticky. A tak své brýle mám ráda. Jen si prostě ještě pořád trochu zvykám.

Celé to vzniklo tak…

Viděla jsem dobře. Viděla jsem dobře jako malá, větší i ještě větší… ale co se můj růst zastavil, mé oči začaly nějak stávkovat. Oční vady se údajně mnohdy objevují právě v období dospívání, u mě tomu ale bylo později. Je mi 21 a jediné brýle, které jsem si kdy přála, byly vždy typu „sluneční“.

Sluneční brýle jsou parádní věcí, kterou mám doma v šuplíku a vždycky, když se na ni podívám, si vzpomenu na léto. Jsou součástí mých letních fotek a také mám někdy pocit, jako by létem voněly. Jsou pěkné, jsou kvalitní, jsou sexy… a jsou to moje brýle, kterými se dívám v krásných slunečných dnech.

Zato když mi bylo sděleno, že moje mžourání do dálky není pouze známkou únavy, ale skutečnou krátkozrakostí, v mysli mi vytanuly brýle dioptrické. Brýle celodenní. Brýle napořád… Brýle pro mě. Ano, pro mě.

A tak jsem se vydala do optiky, abych zjistila, že to není tak zlé, jak si to představuji. Plno mých kamarádek nosí brýle rádo, leckteré je nosí i jen s čirými skly (asi taky chtějí mít nějaký ten doplněk), a i pro mě se našly brýle, které mi sedí.

A tak je nosím. Včera, dnes a zítra. A zvykám si.

Jak? To vám povím příště:-)

Vaše Jitka

Doporučit článek

Doporučit článek

Probíhá spojení se serverem.










TOPlist